Preview

Humanities and law research

Advanced search

ON THE FOOD FUNCTION OF THE MODERN RUSSIAN STATE

https://doi.org/10.37494/2409-1030-2019-3-97-144-149

Abstract

The article outlines the main theoretical aspects of the designation of food functions (functions to ensure food security), as one of the modern functions inherent in the Russian state. The variety of directions of modern government, modern challenges and global problems necessitate the allocation of new separate functions necessary for the state to fulfill its social obligations. The independence of the food function is justified by the author with regard to its compliance with the main features of the state function outlined in science: the presence of special organizational and legal means and methods of implementation, relevance to any stage of the state's historical development, awareness of food security as an independent public administration sphere, and food security to determine and comply with the social purpose of the state. In accordance with international legal acts on food security issues, the implementation of the food function should occur not only in the context of social security, but also by regulating the agro-industrial complex, the land market, and other factors. The objectives of the implementation of the food function of the Russian Federation include the guarantee of the right to food, which is part of the constitutional right of everyone to decent living conditions, the realization of public interest (ensuring food security as an integral part of national security). The opinion is expressed on the need to adopt a unified Federal Law "On Food Security of the Russian Federation", which will reflect the basic principles and directions for the implementation of the food function of the state.

About the Author

A. Mokhov
Volgograd Institute of Management - Branch of the RANEPA
Russian Federation


References

1. Анисимов А. П. Законодательство субъектов РФ в области обеспечения продовольственной безопасности: сравнительно-правовое исследование // Научный вестник Волгоградского филиала РАНХиГС. Серия: Юриспруденция. 2019. Т.5. №1. С. 64-71.

2. Анисимов А. П., Рыженков А. Я. Земельная функция современного государства: монография. М.: Новый индекс, 2012. 192 с.

3. Анисимов А. П. О некоторых теоретических проблемах обеспечения продовольственной безопасности России // Правовые институты и методы охраны окружающей среды в России, странах СНГ и Европейского Союза: законодательство и экологическая эффективность. Сборник научных статей V Международной научно-практической конференции преподавателей, практических сотрудников, студентов, магистрантов, аспирантов (г. Саратов, 5 октября 2018 г.). Саратов: СГУ, 2018. С. 7-10.

4. Аристов Е. В. Социальность государства: зарубежный опыт конституционно-правового обеспечения: дис.. доктора юрид. наук. Пермь, 2017. 474 с.

5. Васенина А. Н. Информационная функция современного российского государства: дис.. канд. юрид. наук. Нижний Новгород, 2007. 217 с.

6. Власов В. А., Насада А. Ю. Правовое регулирование обеспечения продовольственной безопасности населения СССР в период с 1930 года по 1990 год: историко-правовой анализ // Аграрное и земельное право. 2019. №1. С. 92-97.

7. Гиззатуллин Р. Х. Экологическая функция государства: теория и практика реализации: дис.. доктора юрид. наук. М., 2014. 442 с.

8. Игнатов Д. А. Меры по обеспечению экономической безопасности в судебных актах Верховного Суда Российской Федерации // «Пробелы» в Российском законодательстве. 2016. №5. С. 220-222.

9. Кожевников В. В. Обеспечение государственной продовольственной безопасности как средство предупреждения риска ущемления его суверенитета // Аграрное и земельное право. 2018. №7. С. 46-62.

10. Люблинский В. В. Социальное государство: трудная адаптация в условиях меняющегося миропорядка // Власть. 2017. №8. С. 24-33.

11. Малов А. В. Продовольственный суверенитет: политическая концепция, общественное движение и контр-гегемонистский дискурс XXI века // Государственное управление: электронный вестник. 2017. №65. С. 221-246.

12. Маслоу А. Мотивация и личность. СПб.: Издательство «ПИТЕР», 2019. 400 с.

13. Мелихов А. И., Никитина Г. А., Працко Г. С. Понятие «безопасность» в современных гуманитарных науках и законодательстве России // Научный вестник Волгоградской академии МВД России. 2019. №2. С. 183-188.

14. Момджян К. Х. К типологии человеческих потребностей // Вестник Московского государственного университета. Серия 7. Философия. 2015. № 4. С. 78-94.

15. Морозова Л. А. Функции российского государства на современном этапе // Государство и право. 1993. № 6. С. 98-108.

16. Саакян А. В. Новая функция современного государства: вопросы теории и практика // Современное право. 2009. № 7. С. 15-18.

17. Симонова С. С. Социальная функция государства по обеспечению продовольственной безопасности // Бизнес. Образование. Право. Вестник Волгоградского института бизнеса. 2014. № 2. С. 277-279.


Review

For citations:


Mokhov A. ON THE FOOD FUNCTION OF THE MODERN RUSSIAN STATE. Humanities and law research. 2019;(3):144-149. (In Russ.) https://doi.org/10.37494/2409-1030-2019-3-97-144-149

Views: 160


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2409-1030 (Print)